Välkommen!


Nordklubben är Föreningen Nordens ungdomsförening i Reykjavik som jobbar på att skapa vänskap både inomlands och inom de andra nordiska länderna. Dessutom försöker de förstärka kontakt och stödja kunskap och kännelse om kultur och samfund i Norden.

tisdag 29 juni 2010

Vällyckat fjälläventyr

Hej!!!

Förra helgen åkte Nordklubben på fjälläventyr till Skaftafell i sydost Island (24.-27. juli). Fanns det finnar, svenskar, danskar, nordjobbare och islänningar (förutom styrelsen) som åkte med. Dessutom lyckades det att få en tysk med på resan.

Resan var vällyckad med fjällvandring, långa bussturer, sight-seeing, god mat, bad och förstås en massa skoj med roliga människor.

Resans avgång var från Föreningarna Nordens huvudkontor omkring fem tiden och kom vi då fram vid 11 tiden till Tungusel, vår övernattning under resan. Vår nattmat bestod av islänsk yoghurt (skyr), knäckbröd, blåbärsoppa och torkad fisk eller "harðfiskur". Dagen därpå skulle bli lång så det var direkt i säng efteråt.

Efter en god och mättande frukost (cereal, bröd, havregrynsgröt, skyr m.m.) åkte vi iväg mot Jökulsárlón, en lagun med isflak som flyter från glaciären och ut mot havet. En kort stopp där och sen åkte vi vidare mot Vatnajökuls national park. Därifrån var det en 6 timmars promenad/vandring till vattenfallen Svarti- och Hundafoss. Dessutom gick vi hela vägen till Bæjarstaðarskógur, där Islands högsta björkträd kan hittas.

Efter en lång dag åkte vi äntligen tillbaka till Tungusel där vi fick fisk-tomatsoppa. Som tur är, hade alla haft med sig lunch och lite dricka så vi var inte helt utsvältna.

Nästa dag blev inte lika svår. Vi vaknade tidigt för att åka till den lilla byn Kirkjubæjarklaustur og därifån vandrade vi upp till Systravatn, en sjö uppe på ett berg precis vid byens kanter. Där uppe hade vi pic-nic där folk också passade på att ta en tupplur i solen.

Vi var hemma tidigt och påbörjades då kvällsmaten, lamlår med potatis, såser och sallad. Efteråt fick vi dessert, pannkakor och frukt med chokladsås. Efter maten firade vi resan genom att ha en frågetävling som minst sagt blev spännande, spränga-ballong lek, levande charader och affish-tävling. I och med att det sedan blev lika mellan de två lagen som tävlade, fick det bli en extra tävling - matätande.

Efteråt gick vissa ut och kanske till och med upp på fjället precis vid huset för att jaga får - eller se på den fina utsikten. Andra gick in för at spela eller direkt och lade sig, det var ju redan över midnatt.

Dagen därpå var det hemresa som gällde. Efter en fin och för det mesta solig resa, hade det nu börjat regna och blåsa. Ändå stannade vi vid två vattenfall på vägen hem; Skógafoss och Seljalandsfoss och var alla genomblöta efteråt. Ändå verkade alla glada och nöjda med resan, det var ju som sagt ett vällyckat fjälläventyr.

Det finns en chans att vissa bilder hamnar här inne men annars är det facebook som gäller, bara lägg till Nordklubbur Nordklubbsson.

Det är inte bestämt när Nordklubben ska träffas nästa gång men målet är att träffas minst 2 gånger i juli. Så följ med för att vara uppdaterad!

//Nordklubben